Financiën
Er zijn veel verschillende redenen waarom je een eigen kinderopvang wilt beginnen. Wat je reden ook is, het is erg belangrijk dat je een reëel beeld vormt van de financiën. Het ondernemerschap heeft een aantal financiële voordelen, maar brengt ook potentiële risico's met zich mee.
Kosten waar je mee te maken krijgt zijn onder andere:
- Huur
- Uitstraling van de ruimte (verven, vloerbedekking, gordijnen, etc..)
- Inrichting binnen (bedden, commode, speelgoed voor verschillende leeftijden, aparte speelhoeken, lunchtafels..)
- Inrichting buiten (buitenspeelgoed, eventueel speeltoestellen, etc..)
- Verzekeringen
- Verbruikskosten (Gas, licht, water maar ook knutselmaterialen, luiers, eten etc..)
- Franchise-fee
- Inschrijfkosten voor het Landelijk Register voor de Kinderopvang (gemeente-afhankelijk).
Omzet:
De omzet zal voornamelijk bestaan uit de bedragen die de ouders betalen voor de kinderopvang. Daarnaast is er omzet te realiseren door het aanbieden van diverse workshops.
Winst en belasting:
De winst die je maakt met je kinderopvang is de omzet minus de kosten. Over deze winst moet belasting betalen worden. Hoeveel belasting je uiteindelijk moet betalen hangt onder andere van de hoeveelheid winst die gemaakt wordt, maar ook van de gekozen juridische vorm. Kies je voor een éénmanszaak of Vennoot onder Firma (als je besluit samen met iemand anders te starten ook V.O.F. genoemd) dan heb je met andere belastingregels te maken dan bij een keuze voor een BV.
Als eenmanszaak of VOF heb je recht op diverse belastingvoordelen (mits er aan aantal criteria voldaan wordt die de belastingdienst daaraan stelt). Denk daarbij aan ondernemersaftrek, mkb-winstvrijstelling en de eerste 3 jaar van jouw bedrijf ook de startersaftrek.
Aantrekkelijk:
De belastingvoordelen maken het zelfstandig ondernemerschap extra interessant. Je valt als ondernemer niet meer onder de CAO voor de kinderopvang. Eventueel aan te nemen personeel valt wel onder de CAO voor de kinderopvang.
Financiering
Het starten van uw eigen kindcentrum vraagt een investering. Hoe hoog deze investering is hangt af van meerdere factoren. Daarbij kun je denken aan: inrichting van de ruimte, verzekeringen, huur maar ook aan operationele zaken als luiers, voeding, knutselmaterialen etc. Ook de leergang volgen valt daar onder. Tijdens de leergang maken we een ondernemersplan voor jouw specifieke situatie, waarin de investering nader uitgewerkt wordt.
Deze investering is op verschillende manieren te financieren. Dit kan zijn vanuit eigen vermogen/spaargeld dat je ter beschikking hebt, daarnaast kun je een lening afsluiten bij een bank of bij vrienden en kennissen.
Tenslotte heeft ONS contacten met marktpartijen die mogelijkheden bieden voor financiering tegen marktconforme tarieven.